След смъртта на родилка и новороденото ѝ дете - остро недоволство

...
След смъртта на родилка и новороденото ѝ дете - остро недоволство
Коментари Харесай

Отново смърт на родилка и новородено. Близките настояват да има наказани

След гибелта на родилка и новороденото ѝ дете - остро неодобрение в Луковит, околните упорстват да има осъдени медици. По случая започнаха проверка здравните управляващи - от организация " Медицнски контрол ", Окръжната прокуратура в Ловеч заяви, че е образувала досъдебно произвеждане за гибелта на бебето.

23-годишната Дияна и детето ѝ са изписани след обикновено раждане в белослатинската болница, само че умират в границите на няколко дни, след обиколка през няколко здравни заведения. Според околните на починалите става въпрос за поредност от лекарски неточности, осведоми бТВ. 

В деня преди гибелта си родилката е била препращана между три лечебни заведения и по този начин е изгубено скъпо време. Според околните ѝ повода е, че не е била обезпечена и по тази причина лечебните заведения не са желали да я одобряват.

Диана Иванова ражда момиченце на 23 януари в МБАЛ-Бяла Слатина. Няколко дни по-късно е изписана. След още няколко дни новороденото отхвърля да се храни и родителите му го откарват в незабавния център в Червен бряг. 

На другия ден момиченцето се утежнява и фамилията отива в незабавния център в Луковит, където чакат оборудвана кола за спешна помощ от Ловеч. Бебето обаче почива в колата за спешна помощ.

" След това се прибрахме и щерка ми стартира да я тресе. Вдигна температура ", изясни майката на умрялата жена Недка Георгиева.

Аутопсията на новороденото показала бронхиолит. След смъртта му още същата вечер се утежнява положението и на майката. В незабавния център в Луковит ѝ слагат инжекция. След още няколко дни родилката се връща още веднъж в болничното заведение в Бяла Слатина. Там стартират незабавна реанимация, стабилизират я и я насочват към Плевен.

Първоначалната спогодба по телефона за настаняване в частна клиника отпада поради неналичието на родилно поделение там. Придружаващият доктор пробва пряк банкет в Клиниката по акушерство и гинекология на Университетската болница в Плевен. Жената е призната по каналния ред. През нощта е осъществена интервенция, само че на сутринта 23-годишната Диана Иванова почива. 

Прокуристът на МБАЛ-Бяла Слатина Красен Кръстев сподели пред бТВ, че събира цялата информация от всички лекари.

" Вярвам, че в случай че има неточност, не е в нашето лечебно заведение ", добави той. 

От УМБАЛ " Георги Странски " в Плевен уточни, че родилката е закарана в лечебното заведение в извънредно тежко положение - приведена е в противошокова зала със подозрение за септичен потрес.

„ Трябва да си зададем въпроса за какво имаме толкоз доста лечебни заведения, а не може да се окаже навременна помощ “, разяснява Мария Петрова, юрист по здравно право.

Важна била цялата картина, прибавя тя.

„ От обществените обстоятелства излиза наяве, че родилката е изписана здрава, на крайници, със крепко бебе в домашни условия. Влошаването стартира време по-късно – в какви условия е живяла, боледувала ли е от нещо, грижила ли се е съответно за себе си? “ Три дни преди майката издъхва и бебето ѝ – в кола за спешна помощ на път за Ловеч ", изброява Петрова.

„ Тук става въпрос за два човешки живота и някой би трябвало да си понесе наказването и дано това да завърши тук, това да е последният случай “, споделя Райна Атанасова, близка на фамилията.

Починалата родилка оставя момиченце на годинка и осем месеца.

Преди по-малко от два месеца случай още веднъж имаше случай на умряла 25-годишна родилка и новороденото ѝ дете - в болничното заведение във Велинград. Жената, която имала други две деца, нямала болести и подела постоянно на прегледи. Роднините ѝ твърдяха, че медиците са се забавили в оказването на помощ. Според болничното заведение евентуално става дума за ДИК синдром и амниотична емболия. И по този случай текат инспекции.

В страните с съвременно опазване на здравето сходни случаи, при които при раждането умират и майката, и бебето се считат за изключителна необичайност.

България продължава да е на едно от челните места в света по предотвратима смъртност. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР